Kun je een ziek huisdier verzekeren?

Ook als je hond of kat al gezondheidsklachten heeft, kun je een dierenverzekering afsluiten. Er zijn dan echter wel een aantal zaken om rekening mee te houden. Zo kunnen bepaalde ingrepen of operaties worden uitgesloten van dekking.

Kun je een ziek huisdier verzekeren?
< Alle artikelen

Wat als mijn hond of kat al ziek was bij het afsluiten van de verzekering?

Bij de meeste dierenverzekeraars moet je bij het afsluiten van een honden- of kattenverzekering aangeven of je huisdier volledig gezond is en/of recent geopereerd is.

Als je hond een voedselallergie heeft, je kat een keer geopereerd is aan een gebroken pootje, of als je konijn onlangs geholpen is aan een oorontsteking, is er doorgaans weinig aan de hand.

Bij chronische en/of serieuze klachten kan het echter gevolgen hebben voor je verzekering. Afhankelijk van de medische historie kan de verzekeraar er voor kiezen om een dier niet te accepteren, of om bepaalde ingrepen uit te sluiten van dekking.

Lees voor het afsluiten altijd goed de verzekeringsvoorwaarden door. Neem bij twijfel altijd even contact op met de klantenservice van de verzekeraar. Dan weet je zeker dat je aanmelding op de juiste manier verloopt.

Zorg er wel voor dat je altijd alle informatie doorgeeft bij het afsluiten! Als blijkt dat je opzettelijk (of soms zelfs onopzettelijk) onjuiste of onvolledige informatie hebt verstrekt bij het afsluiten van de verzekering, kan de verzekeraar namelijk besluiten om de verzekering te beëindigen.

En als ik niet wist dat mijn hond of kat al ziek was?

Het kan natuurlijk ook voorkomen dat je huisdier al ziek was op het moment dat je de dierenverzekering afsloot, zonder dat je dit in de gaten had. In dat geval hangt het af van het type gezondheidsklacht, en van het moment dat je hier achter komt.

Kom je daar vlak na het moment van afsluiten achter? Dan speelt de wachttermijn een rol. In veel gevallen zijn ingrepen voor diagnoses die binnen de wachttermijn (doorgaans 30 dagen na het afsluiten van de verzekering) worden gesteld, namelijk uitgesloten van dekking.

Indien je dierenarts op een later moment achter een aandoening komt, waar je huisdier al langere tijd mee te kampen heeft maar wat je niet had kunnen weten, dan is het verstandig om de kleine lettertjes van je verzekeringspolis even goed door te nemen. Hoe een verzekeraar hier mee omgaat, kan per aandoening én per maatschappij verschillen.

Welk huisdier wil je verzekeren?